
RULES BOOK CORRECTIONS: 
2-65-2: Intentional Walk (Base on balls) 
– A request made to the umpire by the 
defensive coach, pitcher or catcher, for 
the purpose of awarding the batter first 
base. No pitches are thrown. The re-
quest may be made prior to or during 
the at bat.

CASE BOOK CORRECTIONS: 
8.1.1 SITUATION G J: R1 is on third. 
R1 starts home as in a squeeze play. F3, 
who is playing close for a bunt, cuts off 
the pitch and tags R1. RULING: This 
is treated the same as catcher obstruc-
tion. The ball becomes dead at the end 
of playing action. The coach or captain 
of the team at bat has the option of the 
play or penalty. If the penalty is ac-
cepted, R1 is awarded home and B2 is 
awarded first. (2-36, 8-1-1 d); 9.1.1 SIT-
UATION D: With two outs and R1, R2 
and R3 on base, B6 receives ball four. 
R3 touches second and is then tagged 
off base for the third out before R1 has 
reached home base. RULING: The run 
scores; R1 was awarded home as soon 
as ball four was declared. Although the 
batter is awarded first base, all other 
runners are entitled to advance one base 
without liability to be put out. Once R2 
passed third base she is now liable to 
be put out. If this happens for the third 
out of the inning prior to R1 touching 
home, R1’s run would not count. (2-63, 
2-65-1, 8-1-1c, 8-4-3a, 9-1-1). NOTE: this 
is the same ruling as Case Book 8-1-1 
SITUATION F on page 50.

SITUATION 1: R1 is on second base. A 
ground ball is hit to F6, who makes an 
errant throw to F3, who cannot make 
the catch. The ball goes to the fence 
where F9 is in position to back up the 
play and quickly retrieves the ball. B2 
sees that the ball is overthrown and 
attempts to turn the corner to head to 

second base, and is obstructed by F3 
who is attempting to retrieve the ball. 
The umpire signals and verbalizes ob-
struction. B2 realizes she cannot reach 
second base and returns safely to first 
base. R1 advances to third base. The 
ball is thrown back to F1, who is not in 
the circle. The base coach now tells B2 
to break for second base due to the ob-
struction call. B2 runs toward second 
base, and the pitcher runs over and 
tags her half way between the bases. R1 
remains on third base. RULING: The 
umpire returns B2 to first base as there 
was no subsequent play on a different 
runner. (2-36, 8-4-3b EXCEPTION 1) 
COMMENT: The umpire judged that 
B1 was obstructed between first base 
and second base. B1 has not satisfied an 
exception in Rule 8-4-3 and, therefore, 
cannot be put out between the two bas-
es where she was obstructed.

SITUATION 2: R1 is on second base. A 
ground ball is hit to F6, who makes an 
errant throw to F3, who cannot make 
catch. The ball goes to the fence where 
F9 is in position to back up the play and 
quickly retrieves the ball. B2 sees that 
the ball is overthrown and attempts 
to turn the corner to head to second 
base and is obstructed by F3 between 
first base and second base. The umpire 
signals and verbalizes obstruction. B2 
realizes she cannot reach second base 
and returns safely to first base. R1 at-
tempts to advance to third base and 
F9 throws to third base to make a play 
on R1. Seeing the throw to third base, 
B2 attempts to advance to second base 
and is thrown out on a close play at 
second base. RULING: The out on 
B2 would stand. (2-36, 8-4-3b EXCEP-
TION 1) COMMENT: Since B2 had 
returned to the base she would have 
reached and there was then a play on a 
different runner, she can now be called 

out between the two bases where she 
was obstructed.

SITUATION 3: Runners are at first 
base and second base with no outs. 
There is a short pop-up to the infield. 
Neither umpire calls the infield fly 
rule. The infielder drops the ball (not 
intentionally), then picks up the ball 
and throws to third base. The base um-
pire calls R1 out on a force (no tag). The 
ball is then thrown to second base to 
force R2 (no tag). The base umpire calls 
R2 out on the force. The batter-run-
ner is safe at first base. The defensive 
coach comes out before the next pitch 
and questions why an infield fly was 
not ruled. The plate umpire calls the 
batter out. The offensive coach comes 
out before the next pitch and states that 
once an infield fly is ruled, there is no 
longer a force on R1 and R2. Since the 
runners were not tagged, they should 
not be called out. RULING: The batter 
is out due to the infield fly being ruled, 
both runners are safe and stay on sec-
ond base and third base since there was 
no tag. (2-30, 8-2-9 NOTE)

SITUATION 4: R1 is at second base, 
R2 is at first base and there are two 
outs. B3 hits a home run over the fence. 
R2 stops to tie her shoe, and B3 passes 
her and then stops. The base umpire 
calls B3 out for passing another runner 
(a) before R1 crossed home plate or (b) 
after R1 crossed home plate. RULING: 
In (a) no runs are scored because the 
third out occurred prior to R1 cross-
ing the plate and (b) R1 scores because 
she crossed home plate before B1 was 
called out. (2-49, 8-6-4, 9-1-1)

SITUATION 5: There is a two-ball, 
one-strike count on the batter. The 
next pitch is called a strike. Now the 
umpire calls two balls and two strikes. 
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The catcher throws the ball back to the 
pitcher in the 16-foot circle, but the bat-
ter goes to her dugout thinking it was 
strike three. The plate umpire calls her 
out for leaving home plate and entering 
the dugout. RULING: Incorrect proce-
dure. (2-5-2, 8-1-1, 8-2-4) COMMENT: 
Rule 8-2-4 specifies that the batter-run-
ner is called out if she fails to advance 
to first base and enters the dugout/
bench area. However, the batter does 
not become a batter-runner until she 
has completed her turn at bat (2-5-2, 
8-1-1). In this case, the batter would be 
brought back to the plate to complete 
her turn at bat with a two-ball, two-
strike count.

SITUATION 6: There are two outs 
with R1 at first base. B2 hits a single to 
left field. F7 throws the ball to F5, who, 
along with F3, runs to the pitcher’s 
plate to calm F1 down. F5 hands the 
ball to F1 who has the ball in her hand 
as she is talking to her teammates. The 
third base coach tells R1 to run to third 
base as there is no defensive player at 
third. She runs to third base and the 
plate umpire calls her out. RULING: 
Correct ruling. Provided F1 has control 
of the ball within the circle, the look-
back rule is in effect. Also, the bat-
ter-runner would have to have reached 
first base – or been ruled out – for the 
look-back rule to be in effect. If F5 has 
control of the ball in the circle, the 
look-back rule is NOT in effect. COM-
MENT: In order for the look-back rule 
to be in effect, the pitcher must have 
the ball in her possession and be within 
the 16-foot circle, and the batter-runner 
must have reached first base or have 
been declared out before the rule is in 
effect. (8-7-1)

SITUATION 7: It is the top of third in-
ning and the catcher (F2) requests that 

B7 be intentionally walked. As B7 is 
on her way to first base, the defensive 
coach comes out and says that she does 
not want B7 to receive an intentional 
base on balls. RULING: Once a request 
from the pitcher, catcher or defensive 
coach is honored by the umpire, the in-
tentional walk has occurred and cannot 
be removed. (2-65-2, 8-1-1c)

SITUATION 8: The visiting coach ver-
balizes 3-2-4 and the batter looks at 
her playcard on her wrist. The visiting 
team uniforms are red and blue with 
red upper undergarments. In a), prior 
to the pitch the defensive coach ques-
tions the umpire about their playcard 
being black, and asks if it must match 
the uniform/upper undergarment col-
or. In b), prior to the pitch the defensive 
coach questions the umpire about their 
playcard being red/blue and the um-
pire says it is legal as it is considered 
equipment. In c), the visiting coach ver-
balizes green 3-2-4 and the batter looks 
at her black playcard equipped with a 
clear window showing a multi-colored 
list of plays on her wrist. Prior to the 
pitch the defensive coach questions the 
umpire about whether their playcard 
is illegal since the multi-colored list of 
plays is visible and not the same color 
as the rest of the sleeve. RULING: In 
a), these playcards are legal, and the 
only restriction is that the playcard be 
a solid color and not optic yellow. In b), 
incorrect ruling. These playcards are 
illegal, as playcards must be a single 
solid color and not optic yellow. In c), 
these playcards are legal. The only re-
striction is the color of the sleeve; there 
is no restriction on the color of the list 
of plays contained within the playcard. 
(3-2-7c EXCEPTION)

SITUATION 9: In the pregame meet-
ing, both coaches verify their teams 

are legally and properly equipped 
according to NFHS rules. In the third 
inning, the visiting coach comes out 
of the dugout and says that a bat be-
ing used by a home team player is on 
the USA Softball non-approved bat list 
with ASA Certification marks. RUL-
ING: Once the umpire verifies that the 
coach is correct, the player is out and 
the player and head coach are ejected. 
The bat is removed from the game. (1-
5-1d, 3-5-1, 3-6-1, 7-4-2 PENALTY)

SITUATION 10: In the fourth inning 
the defensive coach requests and – 
against the advice of the umpire – re-
ceives his fourth charged defensive 
conference. His replacement pitcher has 
a) not pitched previously in the game, 
b) has pitched earlier in this inning, c) 
has pitched previously in the game. 
How many warm-up pitches will each 
pitcher receive? RULING: In a), the 
umpire has the authority to grant addi-
tional warm-up pitches when a pitcher 
is replaced by rule and the incoming 
pitcher has not previously pitched in 
this game. In b), a pitcher returning to 
pitch in the same half-inning will not 
be granted any warm-up pitches. In c), 
a pitcher having previously pitched in 
the game, but not in that half-inning, 
will receive five warm-up pitches. (3-7-
1 NOTE, 6-2-5 NOTE 2)

SITUATION 11: F1 places her hands 
together, then steps back as a part of 
her motion to pitch. As she stops her 
movement backward, her hands sepa-
rate and she steps forward as she deliv-
ers the pitch. RULING: Legal, as long 
as the step backward begins prior to 
the start of the pitch (when the hands 
are separated). (6-1-2b)


